Gordon Setter Vereniging Nederland

Jachtinitiatiedag 2016

 

Op 21 augustus j.l. werd een Jachtinitiatiedag georganiseerd door de GSVN en VES gezamenlijk in Sevenum. Op zo’n dag wordt gekeken of de Setters van de deelnemers hun natuurlijke aanleg tonen als ze in een open veld op zoek gaan naar veerwild. Er deden vier Gordon Setters en vijf Engelse Setters mee. De dag stond onder leiding van Elly ’t Lam, die zeer ervaren is met veldwerk met zowel Gordon Setters als Engelse Setters.

Na een uitleg hoe het natuurlijke gedrag van een Setter in het open veld zou moeten zijn, konden we dat in de praktijk gaan uitvoeren. Om dit te testen werden drie kooitjes met daarin een gekweekte kwartel verstopt in het veld. Tegen de wind in gingen de honden één voor één aan een lange lijn op zoek. Vooraf hadden ze al even mogen kijken en ruiken aan de kwartels, zodat ze konden weten waarnaar ze op zoek moesten. De een had dat eerder door dan de ander. Toen ze dat voor de tweede keer mochten doen waren wel eerst de kooitjes verplaatst en het was mooi om te zien dat de honden meteen op de plaats afgingen waar het kooitje eerst stond. Daar konden ze dan de geur oppikken om vervolgens weer op zoek te gaan. En dat ging de meeste goed af.

Na een heerlijke lunch was het tijd voor het zogenoemde waterapport. De honden moesten een water apporteerdummy uit het water halen. Wat nu opviel is dat de Gordon Setters wel de dummy zwemmend uit het water haalden, maar dat de Engelse Setters alleen aan pootjes baden deden en de dummy ‘links’ lieten liggen. Dus moest een Gordon alsnog het werk voor de Engelse opknappen en de dummy aan de kant brengen.

Daarna mochten de Setters nog een keer in een groter veld op zoek naar de kwartels, maar nu zonder lange lijn, dus echt vrij in het open veld en in hoger gras. Bij sommige kwam de passie boven en zij vonden de kooitjes snel. Andere waren relatief snel uitgekeken op de kwartels en schonken daar weinig aandacht aan. Zij jagen volgens zeggen liever op fazanten tussen de tarwestoppels en op het strand achter de meeuwen.

Tijdens een afsluitend drankje gaf Elly over elke deelnemende Setter nog een korte evaluatie en kon iedereen met een leuke ervaring huiswaarts keren.

Met dank voor de foto’s van Sabine van Eijk

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”4″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=”600″ gallery_height=”400″ cycle_effect=”fade” cycle_interval=”5″ show_thumbnail_link=”0″ thumbnail_link_text=”[Miniaturen Tonen]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

Terug

Facebook