Herken de foute fokkers
Het lijkt zo makkelijk, een puppy kopen. Genoeg aanbod op het internet, leuke pups die u direct op kunt komen halen. Maar pas op!! Achter veel advertenties gaan foute fokkers en handelaars schuil. Hoe zorgt u er voor dat u geen slachtoffer wordt van zo een foute fokker of handelaar?
Fokkers aangesloten bij Gordon Setter Vereniging Nederland fokken allemaal volgens de regels van de vereniging, en het Basis Reglement Welzijn en Gezondheid van de Raad van Beheer. Hier wordt op gecontroleerd. Zij laten de ouderdieren officieel testen op erfelijke afwijkingen, (fokken niet met ouderdieren die niet voldoen), laten DNA profielen maken voor afstammingscontrole, doen geen inteelt, enzovoort. Ga hier naar onze fokkerslijst.
Foute fokkers weten precies hoe ze u moeten overhalen een pup bij hen te kopen. Men schermt met nietszeggende kreten als “Rijkserkend”, “UBN nummer” en “Kamer van Koophandel”. Dat zegt echter niets over hoe zij te werk gaan. De pups zijn uiteraard “in huis opgegroeid”, “van privé fokkers afkomstig” en “goed gesocialiseerd en gezond”. De werkelijkheid is dat ze vaak afkomstig zijn uit grote fok schuren in het buitenland, ze zijn lang niet altijd afdoende beschermd tegen ziektes en aan socialisatie is niets gedaan.
Met malafide hondenhandel wordt veel geld verdiend. En zo lang de mensen de pups blijven kopen, gaat de handel door. Ten koste van de moederhonden, die onder erbarmelijke omstandigheden nestje na nestje moeten krijgen. Dit ten koste van de pups, die regelmatig overlijden aan infecties of hun leven lang angstig blijven. En ten koste van de nieuwe eigenaars, die het risico lopen op een zieke pup, veel kosten, veel verdriet en teleurstelling.
Trucs van malafide fokkers/handelaren
Pups moeten al bij de verkoper gechipt en geregistreerd zijn. Vraag de fokker om het registratiebewijs en de databank. Laat u niet afschepen. Hier kunt u controleren waar een chip geregistreerd staat: www.chipnummer.nl
De pups zijn uiteraard “in huis opgegroeid”, “van privé fokkers afkomstig” en “goed gesocialiseerd en gezond”.
De werkelijkheid is dat ze vaak afkomstig zijn uit grote fok schuren in het buitenland. Dat de pup een Nederlands paspoort heeft zegt niets.
“De moeder? Die is nét even weg. Wat wilt u, met die drukke pups mag ze ook wel even rust hebben nietwaar? Nee, een andere keer is het niet mogelijk om terug te komen hoor, misschien zijn de pups dan al wel verkocht.” Trap er niet in! De werkelijkheid is vaak vele malen anders. Grote kans dat de moeder in een fok schuur in het buitenland verblijft, en in erbarmelijke omstandigheden bij elke loopsheid een nest moet werpen. Of de moeder is wel aanwezig in de fok schuur waar u bent, maar is door het gebrek aan zorg en de uitbuiting totaal niet toonbaar.
Reageren de pups blij op uw bezoek? Een jonge pup hoort vriendelijk en nieuwsgierig te zijn, niet bang en schrikkerig.
Een fokker die serieus met socialisatie bezig is heeft één of een beperkt aantal nesten. Vraag aan de fokker wat er aan socialisatie gedaan wordt.
Misschien wel de allerbeste truc. U krijgt zo snel mogelijk een pup in handen gedrukt. Probeer dan nog maar eens nee te zeggen met zo een wolbaaltje met onschuldige oogjes op uw armen. Dit is vaak al voldoende om te vergeten het paspoort te checken en alle belangrijke zaken na te vragen. Of u vertrouwt het niet, maar wil de pup “redden”. Vergeet niet dat de volgende dag er weer een nieuwe order met pups arriveert die in barre omstandigheden geboren zijn! Zo helpt u de malafide hondenhandel in stand te houden.
Waar kunt u nog meer op letten om een foute fokker/handelaar te ontmaskeren?
Hoe zit het met erfelijke afwijkingen? Verdiep u vooraf in de mogelijke erfelijke afwijkingen van het ras. Vraag de fokker of de ouderdieren daar officieel op getest zijn en vraag of u deze papieren mag inzien.
Kijk hier hoe deze papieren er uit behoren te zien
Is de ruimte waar de pups rondlopen schoon?
Honden die opgroeien in hun eigen vuil hebben moeilijkheden met het zindelijk worden.
Ligt het nest bij de fokker in huis?
Onder huiselijke omstandigheden wennen de pups het beste aan allerlei mensen, andere dieren en huiselijke geluiden.
Is er een inentingsbewijs? Controleer het vaccinatieboekje of het paspoort of alle benodigde puppy entingen gegeven zijn, of dat er een titerbepaling op antistoffen is gedaan.
Stelt de fokker u ook andere vragen behalve of u wel voldoende geld meegenomen heeft?
Een fokker die wil dat de pups goed terecht komen informeert naar uw omstandigheden en verwachtingen. U behoort tevens veel informatie te krijgen van de fokker en mag altijd bellen voor vragen.
Bekijk de reportage van Zembla over illegale hondenhandel
© LICG / Nippon Nu