Gezondheid
De Gordon Setter is in het algemeen een gezonde hond. Niettemin kan ook de Gordon Setter lijden aan kwalen die bij alle honden voorkomen.
Heupdysplasie (HD)
Heupdysplasie(HD) komt ook bij de Gordon Setter voor. Een hond met meer of minder ernstige heupdysplasie kan een normaal leven leiden. Op oudere leeftijd kan de hond wat stram worden. Gordon Setters waarmee gefokt wordt, zijn op HD onderzocht. Helaas betekent dit niet dat pups uit ouders met goede heupen ook altijd goede heupen hebben. Behalve de erfelijke aanleg speelt ook de opfok van de hond een grote rol. Klik hier voor meer info over HD.
Maagtorsie
De Gordon Setter is ook één van de rassen die gevoelig is voor een maagtorsie. Wat de precieze oorzaak van een maagtorsie is weet men helaas nog niet. Er werd veelal gesproken van grote inspanning voor of na een maaltijd of eten van een standaard, teveel voeding in één keer. Maar velen van deze oorzaken zijn weer door andere onderzoekers weerlegd. Maar advies blijft toch veelal om de hond niet 1 x per dag eten te geven. Inspanning na een maaltijd mag wel, maar dan de normale inspanning (dus een normaal wandeltempo). Dus niet teveel en te hard rennen, te druk spelen met anderen en dergelijke. Let ook vooral op het overmatig drinken, na een wandeling (vooral op het strand als je hond al veel zeewater naar binnen heeft gewerkt) of na het eten. Gedoseerd water geven is dan een veel betere optie, want een teveel aan vocht in de maag kan ook voor problemen zorgen. Toch is een maagtorsie niet altijd te voorkomen. Belangrijk is dat u de symptomen herkent en zo snel mogelijk de dierenarts waarschuwt. Klik hier voor meer info over een maagtorsie
Knikstaarten
Ook bij Gordon Setters komen incidenteel knikstaarten voor. Het skelet waartoe ook de staart behoort wordt in het embryonale stadium aangelegd. Het skelet ontwikkelt zich uit een van de drie kiembladen, het zogenaamde mesoderm. Vanuit ditzelfde kiemblad ontwikkelen zich het bloedvatenstelsel (inclusief het hart), het spierstelsel en de nier en urinewegen en voortplantingsorganen.
De hele ontwikkeling van bevruchte eicel tot pup wordt in principe gestuurd en bewaakt door de erfelijke factoren die een pup in zich draagt. Vele erfelijke factoren spelen daarbij een rol. Al met al een gecompliceerd proces waar best eens iets mis kan gaan. Mutaties treden regelmatig op. Als gevolg daarvan kunnen genetische defecten optreden, die als dit in zaadcel of eicel gebeurt, overdraagbaar zijn op eventuele nakomelingen. Afwijkingen aan staartwervels behoren tot de skeletafwijkingen. Ze kunnen heel verschillend van vorm zijn, afhankelijk van het defecte gen of genen. De staart kan afwezig zijn, te kort met een stomp einde, een of meer knikken vertonen, haken of krommingen die niet kunnen worden verstreken. Soms zijn er te veel of te weinig wervels en soms dubbele. Ook afwijkingen aan de tussenwervelgewrichten zijn mogelijk.
Knikstaarten kunnen weken na de geboorte nog optreden. Met alleen een staartafwijking kan een hond uitstekend leven. Wordt er echter met deze honden gefokt, dan kunnen in het nageslacht misvormingen optreden die zich zelden tot de staart beperken. Afwijkingen zijn mogelijk in alle delen die in het zelfde kiemblad (mesoderm) zijn aangelegd.
Gezien de ernstige gevolgen die mogelijk zijn, zal het u duidelijk zijn dat het fokken met honden die een knikstaart vertonen per definitie onverantwoord is.
PRA (Progressieve Retina Atrofie)
Er is sinds februari 2009 veel te doen geweest over de ontdekking van PRA (Progressieve Retina Atrofie) in ons ras. Er is geconstateerd dat ook de Gordon Setter te maken heeft met deze erfelijke oogaandoening, die blindheid tot gevolg heeft. Gelukkig is het wel gebleken dat het in ons ras gaat om een vorm van PRA, die zich pas ontwikkelt op een leeftijd van 7 jaar en ouder. Het nadeel hiervan is echter wel dat eigenaren (en dierenartsen) de symptomen, die bij PRA horen, veelal wijten aan de ouderdom.
In Engeland is men begonnen met fondsen te werven en bloedmonsters te verzamelen van Gordon Setters met een leeftijd van 7 jaar of ouder. In samenwerking met de Animal Health Trust UK wordt nu onderzoek gedaan en gehoopt wordt om op korte termijn een DNA test te ontwikkelen, waarmee we op jonge leeftijd al kunnen ontdekken wie lijder, drager of vrij van PRA is.
Deze test is per 14 Maart 2011 beschikbaar gekomen en is momenteel te bestellen via de website van de Animal Health Trust te Engeland, klik hier en inmiddels kan de test ook worden uitgevoerd via Laboklin te Duitsland, klik hier
Lees meer over dit onderwerp door hier te klikken
Leeftijd
De Gordon Setter bereikt een gemiddelde leeftijd van 10 tot 12 jaar.