Gordon Setter Vereniging Nederland
Verzorging

Welkom in de wereld van de Gordon Setter! 

Zoals met alle rashonden werd de Gordon Setter oorspronkelijk gefokt voor een doel en dat was het jagen over de heide, op zoek naar o.a. fazanten en patrijzen . Dit instinct is hedendaags nog zeker een deel van de moderne Gordon Setter. De Setter was niet bedoeld om het wild te apporteren maar om te werken in paren om het wild te vinden op de grond en “aanwijzen” van het wild. Op bevel stoot hij dan de vogels in de lucht, zodat de jager deze kon schieten.  Als u dit onthoudt, zal het u helpen om het karakter van de Gordon Setter beter te begrijpen. In de eerste plaats de drang om vrij te rennen en anderzijds de noodzaak om uw gezelschap ofwel die van een andere hond te hebben.

De Gordon Setter Vereniging Nederland (GSVN) verwelkomt iedere liefhebber van het ras, of u nu een Gordon als huishond heeft of uw interesse ligt in het showen van uw Gordon, het werken met uw Gordon of u denkt aan het nemen van een Gordon Setter (nu of in de toekomst) of simpelweg liefhebber bent van dit geweldige ras.

Voeding
Wanneer u uw pup ophaalt bij uw fokker dient hij/zij u informatie mee te geven over hetgeen uw pup te eten heeft gekregen en wat hij dus op dat moment aan voeding nodig heeft. Over het algemeen krijgt u van de fokker een puppypakket mee van de voeding, die hij gewend is. Wilt u een ander merk voeren aan uw pup verander dit dan geleidelijk aan over een periode van circa een week, zodat uw pup langzaam went aan nieuw voer. Dit is om eventuele darmklachten te voorkomen. Er is een scala aan hondenvoeding te koop tegenwoordig dat het een kwestie van persoonlijke keuze van u en uw hond is.

Elke fabrikant geeft instructies over hoe veel te voeden. Deze dienen in het algemeen slechts te worden gebruikt als een leidraad, omdat honden net als mensen individuen zijn en u dus moet u beslissen of uw hond behoefte heeft aan meer of minder dan de fabrikant zegt. De basisregel is dat een pup, of zelfs volwassene, nooit mager moet lijken. De ribben moeten te voelen zijn, maar niet te zien zijn.

Vers water moet altijd beschikbaar zijn, maar laat uw pup niet te veel drinken na 18:00 uur dan houdt hij/zij  het (hopelijk) gedurende de nacht droog. Puppies tussen de 8-12 weken eten 4 maaltijden per dag, tussen de 12-24 weken eten zij 3 maaltijden per dag en daarna zullen zij waarschijnlijk op 2 maaltijden per dag over kunnen. U dient uiteraard de hoeveelheid voeding geleidelijk te verhogen naarmate uw puppy groeit. Tweemaal per dag voeden is een prima regel gedurende de rest van zijn leven. Ook dit is enkel een leidraad, u ziet zelf wat voor uw hond het beste is.

Wennen aan de nieuwe omgeving
Wanneer u uw nieuwe pup mee naar huis neemt dient u in de eerste week een afspraak te maken bij uw dierenarts. De dierenarts zal uw pup eerst grondig onderzoeken alvorens hem zijn volgende vaccinatie te geven (de 1e vaccinatie heeft uw pup al bij de fokker gekregen op de leeftijd van 6 weken). Overlegt u met uw dierenarts over het te volgen vaccinatieschema.

Ook dient uw pup ontwormd te worden (uw fokker zal dit al meerdere malen gedaan hebben, waarvan hij u op de hoogte moet hebben gesteld), overlegt u ook dit met uw dierenarts.

Puppies zijn prachtig als ze slapen!
Gelukkig slapen ze veel in de eerste paar weken, maar als ze wakker zijn dan zijn het net kleine monsters, in alles, en alles gaat in hun mond. Weet je zeker dat ze niet op twee plaatsen tegelijk kunnen zijn? Het lijkt namelijk wel zo. Als ze gaan wisselen van melktanden naar volwassen tanden, hebben ze dezelfde ongemakken als baby’s, zoals ontstoken tandvlees en ze kunnen daardoor een beetje uit hun doen raken. Wat is men blij wanneer de laatste melktand wordt ontdekt op het tapijt! Gedurende de wisselperiode kluiven ze veel en op alles en hun melkgebit kan behoorlijk scherp zijn.

Om uw Gordon te laten doen wat u wilt kunt u niet vroeg genoeg beginnen met trainen. Als u niet wilt dat hij op de bank gaat liggen of trappen loopt moet u dat duidelijk maken vanaf dag één en dat blijven doen. Hij zal het dan snel genoeg snappen. U zult voor hem/haar waarschijnlijk een eigen mand hebben door een kleedje van hem daarin te leggen zal hij snel leren dat dit zijn speciale plaats is. Een ander idee is om een bench te kopen voor hem/haar. Hij moet over voldoende eigen speelgoed beschikken, zodat hij daarop kan kauwen in plaats van uw spullen (nou ja misschien dat uw sokken niet helemaal veilig zijn). Gordon Setter pups houden van tuinieren en zullen uw tuin graag van een nieuwe look voorzien inclusief gesnoeide struiken en herschikte planten (opgegraven en elders geplant), een stormbaan aangelegd ( ja dit was ooit uw gazon, maar is nu volledig voorzien van kuilen). Eerlijk gezegd, deze fase gaat voorbij en uw tuin zal weer terugkeren naar zijn gebruikelijke look.

Bepaal waar uw pup gaat slapen ’s nachts, dit kan zijn in de keuken, woonkamer, slaapkamer of elders, waarschijnlijk in zijn eigen mand. Het is gewoon een geval van wat, of waar, het beste bij u past. Natuurlijk wil uw Gordon met u mee elk moment van de dag. Als u kiest voor de keuken dan kunt u rekenen op een paar nachten minder slaap, dit vanwege gejank en gehuil van uw pup. Maar heb wat geduld, want het is kwestie van gewenning voor uw pup. U kunt een warme kruik in een deken wikkelen en bij hem/haar in de mand leggen, een oude wekker met een luide tik ingepakt bij hem/haar in de buurt leggen. Dit alles kan hem een veilig en troostend gevoel geven. Vergeet niet om de privacy van uw pup te respecteren wanneer hij in zijn mand of bench ligt. Laat hem rusten en laat de kinderen hem daar niet storen.

Zindelijkheidstraining
Begin direct met de zindelijkheidstraining van uw pup. Normaal zal een pup in bepaalde mate zindelijk zijn wanneer deze bij de fokker vandaan komt. Houdt u aan een regelmatig voedingsschema en neem hem/haar regelmatig mee naar buiten. Wanneer je pup in huis rondjes draait, zit of jankt bij de deur, of je aankijkt met een enigszins angstige uitdrukking dan is het tijd om naar buiten te gaan met hem. Wanneer hij/zij buiten zijn behoefte doet dan prijst u hem/haar de hemel in.

U kunt het volgende aanhouden voor het uitlaten van uw pup

  • Direct in de vroege ochtend
  • Na het slapen
  • Direct bij terugkomst, wanneer hij/zij even alleen is gelaten
  • Direct na zijn/haar maaltijden
  • Na het spelen
  • Vlak voor het slapengaan
  • Als hij/zij het “enigszins” zelf aangeeft

Natuurlijk kunnen er nog steeds ongelukjes gebeuren,mocht dit gebeuren verhef dan niet uw stem en wrijf nooit zijn/haar neus erin. Betrapt u hem/haar op een ongelukje, pak hem/haar op en ga naar buiten. Wanneer hij buiten klaar is beloont u hem/haar. Dat is de beste manier!

Socialisering
Zodra uw pup al zijn inentingen heeft gehad kunt u gaan beginnen met de verdere socialisering door hem te laten kennismaken met andere mensen en honden. Een uitstekende manier om dit te doen is deel te nemen aan en puppycursus. Op deze manier leert hij omgaan met andere honden van diverse rassen en mensen.

Het grootste obstakel voor een dierenarts is vaak het in handen krijgen van hun patiënten; veel honden vinden het namelijk niets om onderzocht te worden op de tafel door de dierenarts. Begin daarom al vroeg om je pup te laten wennen aan betast te worden door u, familieleden, de buurman, de tante enzovoort. Uw dierenarts zal blij verrast zijn wanneer u met uw pup voor een check-up langskomt en u uw goed opgevoede pup kunt laten zien, die het niet erg vindt om te worden behandeld.

Beweging
Omdat de Gordon Setter een grotere hond is, wordt ervan uitgegaan dat hij uren beweging nodig heeft per dag. Maar deze veronderstelling is niet helemaal juist. Uw pup moet het eerste jaar van zijn leven rustig aan doen met beweging. Een Gordon Setter groeit namelijk snel en de heupen, gewrichten, spieren en ligamenten kunnen permanent worden beschadigd wanneer hij op jonge leeftijd te veel beweging/belasting krijgt. De beweging dient langzaam opgebouwd te worden, totdat hij 12 maanden oud is. Een regel die veelal wordt aangenomen is 1 minuut beweging per week leeftijd van de hond, met andere woorden een pup van 4 maanden (16 weken) kan per keer 16 minuten worden uitgelaten.

Natuurlijk is er ook nog een verschil in uitlaten, gewoon rustig rechte stukken wandelen is veel minder belastend voor hem dan in een heuvelachtig gebied of het spelen met andere honden (vooral honden die groter en zwaarder zijn).

Uw pup zal in het begin vrolijk met u mee wandelen en gewend raken aan het ontmoeten van andere mensen en honden tijdens zijn wandeling. U kunt gedurende de wandeling proberen hem terug te laten komen door middel van een beloning. Telkens wanneer hij naar u terug komt (al dan niet d.m.v. een jachtfluit of commando) geeft u hem een beloning en zodoende leert hij te komen wanneer u roept. Er zal echter een tijd komen (vanaf een maand of 7 begint die fase) dat hij besluit niet terug te komen. Verlies in dit geval niet uw geduld, ga niet achter hem/haar aan. Roep zijn naam/haar haam en wanneer hij uw kant op kijkt loopt u in de tegenovergestelde richting. Veelal zal hij/hij dan toch achter u aankomen. Gebeurt dit niet, blijft u dan rustig en blijft u zijn naam roepen. Dwaal niet te ver af, omdat hij moet weten waar u bent en zorg er altijd voor dat hij/zij een halsband draagt met uw naam en telefoonnummer (voor noodgevallen). Dit is slechts een zogenoemde “tiener” fase waar zij doorheen gaan.

Gehoorzaamheidstraining
Bij lokale hondenscholen kunt u met uw pup vaak al vanaf 3 maanden terecht voor een puppycursus en daarna kunt u veelal doorstromen naar gehoorzaamheidstrainingen. U zult veel plezier beleven aan het “werken”  met uw pup en gezamenlijk veel leren.  Onthoud echter altijd deze gouden regels:

  • Wees consequent

  • Wees geduldig

  • Wees streng (maar pas op voor harde aanpak)

  • Beloon direct wanneer uw pup iets goeds doet

  • Hou de training-sessies kort

  • Eindig altijd vrolijk en positief

De training begint eigenlijk al zodra u uw pup opgehaald heeft. Praat zachtjes tegen hem/haar en bouw langzaam een liefdevolle band op, zodat uw pup graag voor u wilt werken. Gebruik lekkere hapjes als beloning, want omkoping is vaak de beste optie! Denk als een hond.. Zou jij uit je stoel komen als iemand tegen u schreeuwde, of zou je uit je stoel komen als iemand je naam roept, kom zegt en een stukje kaas aanbood van twee meter afstand?

Een harde aanpak heeft bij een Gordon Setter over het algemeen geen bereik, behalve dat hij dan angstig van u wordt en niet meer met of voor u wilt werken. Een consequente aanpak wil over het algemeen voldoende helpen bij een zeer zelfstandige Gordon Setter.

Vachtverzorging
De volwassen Gordon Setter heeft een prachtige vachtkleur, die wordt versterkt wanneer hij in volle vacht en tip top conditie is, wanneer deze een prachtige glans toont. Uw pup moet vanaf jonge leeftijd al aan een borstel gewend raken om later van deze ervaring te genieten. Om te weten welke materialen het beste kunt gebruiken voor uw Setter kunt u terecht bij uw fokker, deze zal u met alle liefde laten zien wat u nodig heeft om uw hond zijn vacht te verzorgen.

Ook de teennagels mogen niet te lang groeien, vaak ziet u dit niet door het haar wat tussen de tenen uitgroeit. Maar ook hier dient opgelet te worden, durft u deze niet zelf te knippen laat het dan door een trimster doen of door uw dierenarts. Wanneer u de nagels wel zelf knipt, maar per ongeluk iets te ver knipt waardoor de nagel gaat bloeden dan kunt u er baby talkpoeder of eventueel bloem op strooien om het bloeden te stelpen.

Regelmatige verzorging betekent ook dat u uw Gordon Setter controleert op ongewenste bezoekers, zoals vlooien of teken.
Er zijn vele preparaten verkrijgbaar bij uw dierenarts of dierenwinkel die deze ongedierte bestrijden en het is een goed idee om een middel klaar te hebben liggen wanneer uw hond ongewenste bezoekers heeft meegenomen vanuit de velden.

Het wordt aanbevolen uw Gordon Setter ten minste tweemaal per jaar te (laten) wassen om oudbakken vuil te verwijderen  en een sterke “honden” geur te voorkomen. In het algemeen worden show honden regelmatig gewassen en er is geen enkel bewijs dat regelmatig wassen slecht is of de vacht beschadigd. Na het wassen kun je een “mensen” conditioner gebruiken op de vacht die het gemakkelijker maakt om te borstelen. Echter, honden shampoos zijn beter dan die van de mens omdat zij speciaal zijn gemaakt voor de vacht en huid van een hond (die verschilt van de onze), maar het zal niet schadelijk voor uw hond zijn wanneer u af en toe een “mensen” shampoo gebruikt. Na het wassen houdt u uw hond warm, totdat hij helemaal droog is en laat hem niet gaan in de tocht zitten. Je kan hem eventueel droog föhnen, als hij het niet erg vindt.

Klik hier voor het trimschema van de Gordon Setter
(Copyright Bea van Kampen, met toestemming geplaatst)

Facebook
error: © GSVN: All rights reserved !!